Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’mal Wakiil”

Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’mal Wakiil”
Khutbah Masjid Nabawi 4/3/1436 H – 26/12/2014 M
Oleh : Syaikh Abdul Baari Ats-Tsubaiti hafizohulloh

Khutbah Pertama :
Segala puji bagi Allah, sholawat dan salam semoga tercurahkan kepada Rasulullah, amma ba’du:
“Hasbunallah wani’mal wakiil” (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah sebaik-baik Sandaran), suatu kalimat yang agung, mengandung makna-makna yang tinggi, indah kandungannya, memberi pengaruh yang kuat. Al-Hasiib adalah Dzat Yang menghitung nafas-nafasmu, yang dengan karuniaNya Ia menjauhkan keburukan darimu, Yang diharapkan kebaikannya, dan cukup dengan karuniaNya, dengan anugerahNya Ia menghilangkan keburukan.
Al-Hasiib adalah Dzat yang jika engkau mengangkat hajatmu kepadaNya maka Iapun memenuhinya, jika ia menghukum dengan suatu keputusan maka ia menetapkannya dan menjalankannya.
وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا
Dan cukuplah Allah sebagai Pembuat perhitungan (QS Al-Ahzaab : 36)
Maknanya adalah yang mengetahui bagian-bagian dan ukuran-ukuran yang para hamba mengetahuinya semisal ukuran-ukuran tersebut dengan cara menghitung, adapun Allah mengetahuinya tanpa menghitung.
وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
Dan Barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (QS At-Tholaq : 3)
Yaitu Allah akan mencukupkan urusan agama dan dunianya, Yang menghilangkan kesedihan dan kegelisahannya, dan seluruh kecukupan diperoleh maka tidaklah diperoleh kecuali dengan Allah, atau dengan sebagian makhlukNya, dan seluruh kecukupan yang diperoleh dengan (sebab) makhlukNya maka sesungguhnya diperoleh denganNya
وَنِعْمَ الْوَكِيلُ
“Dan Allah adalah Sebaik-baik Sandaran”. (QS Ali ‘Imron : 163)
Yaitu, sebaik-baik tempat bersandar kepadanya dalam memperoleh kenikmatan dan untuk menolak kemudhorotan dan bencana.
Al-Wakiil adalah Yang mengurus seluruh alam, dalam penciptaan, pengaturan, pemberian petunjuk dan taqdirnya. Al-Wakiil adalah yang dengan kebaikanNya mengatur segela urusan hambaNya, maka Ia tidak akan meninggalkan hambaNya, tidak membiarkannya, tidak menyerahkan hambaNya kepada yang lain, dan diantaranya adalah sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam
اللَّهُمَّ رَحْمَتَكَ أَرْجُو فَلاَ تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ
“Ya Robku, hanya kepada rahmatMu-lah ku berharap, maka janganlah Engkau serahkan diriku kepada diriku meski hanya sekejap mata”
Yaitu janganlah Engkau serahkan aku kepada diriku dan memalingkan aku kepada diriku, karena barang siapa yang bertawakkal kepada dirinya maka ia telah binasa.
“Hasbunallah wani’mal wakiil” (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah sebaik-baik Sandaran) yaitu Allah cukup bagi orang yang bertawakkal kepadaNya, yang berlindung kepadaNya, Dialah yang menghilangkan ketakutan dari seorang yang sedang takut, Dia melindungi orang yang meminta perlindungan, Dialah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Barangsiapa yang berloyal kepadaNya, meminta pertolonganNya, bertawakal kepadaNya, serta menyerahkan segala urusannya kepadaNya, maka Allah akan melindunginya dengan penjagaanNya dan naunganNya. Barangsiapa yang takut kepadaNya dan bertakwal kepadaNya maka Allah akan menjadikannya aman dari segala yang ia takutkan dan kawatirkan. Serta Allah akan mendatangkan baginya seluruh kemanfaatan yang ia butuhkan.
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا (٢) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar, dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (QS At-Tholaq : 2-3)
Maka janganlah merasa lambat akan datangnya pertolongan Allah, rizkiNya dan kesembuhan dariNya, karena
إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا (٣)
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (QS At-Tholaq : 3), tidak akan dipercepat dan tidak pula terlambat.
Allah berfirman :
يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ حَسْبُكَ اللَّهُ وَمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (٦٤)
Hai Nabi, cukuplah Allah (menjadi Pelindung) bagimu dan bagi orang-orang mukmin yang mengikutimu.(QS Al-Anfaal : 64)
Yaitu Allah akan melindungimu dan melindungi para pengikutmu.
أَلَيْسَ اللَّهُ بِكَافٍ عَبْدَهُ
Bukankah Allah cukup untuk melindungi hamba-hamba-Nya. (QS Az-Zumar : 36)
Dan rahasia datangnya perlindungan Allah adalah mewujudkan peribadatan, maka semakin bertambah penghambaan (peribadatan) seorang hamba kepada Allah maka semakin bertambah pula perlindungan Allah Azza wa Jalla. Maka tambahlah penghambaanmu niscaya Allah Azza wa Jalla menambah penjagaan dan perlindunganNya bagimu.
“Hasbullah wa ni’mal wakiil” adalah tempat perlindungan seorang hamba tatkala dalam kondisi krisis yang parah, dalam kondisi yang sangat genting. Perkataan ini lebih kuat daripada kekuatan materi dan sebab-sebab duniawi. Perkataan ini adalah tempat bertumpu seorang muslim tatkala hartanya direbut, tatkala ia tak mampu untuk meraih haknya, tatkala sedikit pendukungnya, perkataan ini adalah penghiburnya tatkala musibah menerpa, bentengnya tatkala genting, yaitu tatkala ia mengucapkan perkataan ini dengan keyakinan yang kuat, karena ia meyakini bahwasanya “Laa haula wa laa quwwat illa billah” (Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah).
Maka jika seorang hamba ditimpa kesulitan, diliputi oleh musibah lalu ia berkata “Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil” (cukuplah Allah penolongku dan sebaik-baik sandaran) maka hatinya akan terkosongkan dari segala sesuatu kecuali Allah semata. Maka hal ini akan menjadikan seorang yang tertimpa musibah dan ujjian akan merasa dalam relung hatinya adanya keyakinan bahwasanya segala perkara di tangan Allah.
(Maha suci Allah pemilik segala kekuasaan, maha suci Allah pemilik kesombongan, maha suci Allah yang Maha hidup dan tidak akan mati). Maka akan ringan baginya kesedihan bagaimanapun beratnya, akan ringan penderitaan bagaimanapun puncaknya, karenanya penyeru dari keluarga Fir’aun berkata :
وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ
Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha melihat akan hamba-hamba-Nya”. (QS Al-Mukmin : 44)
Nabi Ya’qub ‘alaihis salaam berkata :
إِنَّمَا أَشْكُو بَثِّي وَحُزْنِي إِلَى اللَّهِ
“Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku” (QS Yusuf : 86)
“Hasbunallahu wani’mal wakiil” adalah doa permintaan, obat bagi segala yang menggelisahkan seorang muslim baik perkara dunia maupun akhirat. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :
من قال في كل يوم حين ي وحين يمسي : حسبي الله لا إله إلا هو ؛ عليه توكلت ، وهو رب العرش العظيم ؛ سبع مرات ؛ كفاه الله ما أهمه من أمر الدنيا والآخرة
“Barangsiapa yang setiap hari tatkala pagi dan petang mengucapkan “Hasbiyallahu laa ilaaha illah Huwa ‘alaihi tawkkaltu wa huwa Robbul ‘Arsyil ‘Adhiim” (artinya : Cukuplah Allah bagiku tiada sesembahan kecuali Dia, kepadaNya-lah aku bertawakkal, dan Dia adalah Penguasa ‘Arsy yang agung) sebanyak 7 kali, maka Allah akan memenuhi apa yang menggelisahkannya dari perkara dunia dan akhirat”
“Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil” diucapkan oleh Ibrahim ‘alaihis salaam tatkala dilemparkan di api, maka jadilah api tersebut dingin dan membawa keselamatan. Diucapkan pula oleh Rasul kita yang mulia shallallahu ‘alaihi wasallam tatkala mereka berkata kepadanya :
إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ
“Sesungguhnya orang-orang (yaitu kafir Quraisy) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, karena itu takutlah kepada mereka” (QS Ali Imron : 173)
Justru semakin menambah keimanan mereka (Nabi dan para sahabat),
فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَفَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ وَاتَّبَعُوا رِضْوَانَ اللَّهِ وَاللَّهُ ذُو فَضْلٍ عَظِيمٍ
Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar) dari Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keridhaan Allah. dan Allah mempunyai karunia yang besar” (QS Ali Imron : 174)
Tatkala mereka menyerahkan urusan mereka kepada Allah dan menyandarkan hati mereka kepadaNya, maka Allah memberikan kepada mereka balasan berupa empat perkara, (1) kenikmatan, (2) karunia, (3) dihindarkan dari keburukan, (4) dan mengikuti keridhoan Allah, maka mereka ridho kepada Allah dan Allahpun ridho kepada mereka.
Yang dimaksud dengan menyerahkan urusan kepada Allah subhanahu yaitu setelah berusaha dan berikhiyar, maka tidaklah mereka mencari kesembuhan kecuali dariNya, tidaklah mereka mencari kecukupan kecuali dariNya, tidaklah mereka kemuliaan kecuali darinya, maka seluruh perkara bergantung kepada Allah, mengharap dariNya.
Dan inilah doa yang dengan doa tersebut Allah menjaga kehormatan Aisyah –semoga Allah meridoinya-, tatkala ia naik tunggangannya ia berkata, “Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil” (cukuplah Allah bagiku dan sebaik-baik Sandaran). Lalu turulah ayat-ayat yang menjelaskan sucinya Aisyah dari tuduhan keji.
“Hasbunallahu wani’mal wakiil” adalah doanya orang-orang yang kuat, dan bukan doanya orang-orang yang lemah, doanya orang-orang yang kuat hati mereka, tidak terpengaruh oleh dugaan-dugaan, tidak diganggu oleh kejadian-kejadian, tidak terkontaminasi oleh kelemahan dan ketakutan, karena mereka mengetahui bahwasanya Allah telah menjamin orang yang bertawakal kepadanya dengan jaminan penjagaan yang sempurna. Maka ia yakin kepada Allah, tenang percaya dengan janji Allah, maka sirnalah kesedihannya, hilanglah kegelisahannya, kesulitan pun berganti menjadi kemudahan, kesedihan menjadi kegembiraan, dan ketakutan menjadi ketenteraman.
“Hasbunallahu wani’mal wakiil” adalah senjata seorang dai yang menyeru kepada jalan Allah. Seorang mukmin yang benar tegar tidak tergoyahkan oleh goncangan-goncangan, ia tetap melangkah, memurnikan tawakalnya, dan baginya ganjaran yang besar. Allah berfirman :
فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ لا إِلَهَ إِلا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
Jika mereka berpaling (dari keimanan), Maka Katakanlah: “Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy yang agung”. (QS At-Taubah : 129)
Mereka yang menyampaikan agama Allah, mereka mengetahui bahwasanya Allah adalah penolong mereka, maka merekapun takut kepada Allah dan tidak peduli dengan orang-orang yang menghalangi, mereka yakin bahwasanya mereka di atas kebenaran, bahwasanya agama mereka benar, mereka menempuh jalannya para nabi dengan penuh kelembutan dan hikmah.
“Hasbunallah wani’mal wakiil” adalah doa rido terhadap taqdir Allah. Allah berfirman :
وَمِنْهُمْ مَنْ يَلْمِزُكَ فِي الصَّدَقَاتِ فَإِنْ أُعْطُوا مِنْهَا رَضُوا وَإِنْ لَمْ يُعْطَوْا مِنْهَا إِذَا هُمْ يَسْخَطُونَ (٥٨)وَلَوْ أَنَّهُمْ رَضُوا مَا آتَاهُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ سَيُؤْتِينَا اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَرَسُولُهُ إِنَّا إِلَى اللَّهِ رَاغِبُونَ (٥٩)
Dan di antara mereka ada orang yang mencelamu tentang (distribusi) zakat; jika mereka diberi sebahagian dari padanya, mereka bersenang hati, dan jika mereka tidak diberi sebahagian dari padanya, dengan serta merta mereka menjadi marah. Jikalau mereka sungguh-sungguh ridha dengan apa yang diberikan Allah dan RasulNya kepada mereka, dan berkata: “Cukuplah Allah bagi Kami, Allah akan memberikan sebagian dari karunia-Nya dan demikian (pula) Rasul-Nya, Sesungguhnya Kami adalah orang-orang yang berharap kepada Allah,” (tentulah yang demikian itu lebih baik bagi mereka). (QS At-Taubah : 58-59)
Seandainya seorang muslim menerima keputusan Allah, rido dengan hikmahNya maka lebih baik dan agung baginya. Ini merupakan adab jiwa, adab lisan, dan adab iman. Ridho dengan pembagian Allah, rido dengan sikap pasrah dan menerima, bukan ridho terpaksa. Maka cukupkanlah diri dengan Allah, niscaya Allah akan mencukupkan untuk hambaNya. Dan mencukupkan diri dengan Allah merupakan sikap seorang muslim tatkala miskin dan tatkala memberi, tatkala menolak dan tatkala mengambil, dalam kondisi senang dan susah.
“Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil”, merupakan washiat Nabi kita yang mulia shallallahu ‘alaihi wasallam kepada umatnya tatkala dalam kondisi berat, beliau bersabda :
كَيْفَ أُنْعَمُ وَصَاحِبُ الْقَرْنِ قَدِ الْتَقَمَ الْقَرْنَ وَاسْتَمَعَ الإِذْنَ مَتَى يُؤْمَرُ بِالنَّفْخِ فَيَنْفُخُ فَكَأَنَّ ذَلِكَ ثَقُلَ عَلَى أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ لَهُمْ قُوْلُوا حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ عَلَى اللهِ تَوَكَّلْنَا
“Bagaimana aku tenteram sementara malaikat Israfil telah menempel pada sangkakala dan menanti izin kapan ia diperintahkan untuk meniup, maka diapun meniup”.
Maka hal ini memberatkan para sahabat Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, maka Nabi berkata kepada mereka :”Ucapkanlah : “Hasbunallahu wani’mal wakiil, ‘alallahi tawakalnaa” (cukuplah Allah bagi kami dan Dia sebaik-baik bersandar, hanya kepadaNyalah kami menyerahkan urusan kami)
Barangsiapa yang Allah cukup baginya maka pikirannya tidak tersibukan dengan makar (rencana jahat) yang disiapkan oleh para pemakar, tidak menggelisahkannya perkumpulan orang-orang yang selalu menanti-nanti keburukan menimpa kaum muslimin, tidak juga rencana jahat ahli kufur dan orang sesat dan penipu atau orang yang menampakkan perkara yang bertentangan dengan batinnya. Karenanya Allah menenangkan NabiNya dan menurunkan firmanNya kepada Nabi :
وَإِنْ يُرِيدُوا أَنْ يَخْدَعُوكَ فَإِنَّ حَسْبَكَ اللَّهُ
Dan jika mereka bermaksud menipumu, maka Sesungguhnya cukuplah Allah (menjadi pelindungmu). (QS Al-Anfaal : 62)
Yazid bin Hakiim pernah berkata :
ماَ هِبْتُ أحداً قط هَيْبَتِي رجلاً ظلمتُه وأنا أعلم أنه لا ناصر له إلا الله، ويقول : حسبي الله، الله بيني وبينك
“Tidaklah aku takut kepada seorangpun sebagaimana ketakutanku kepada seseorang yang aku menzoliminya, dan aku tahu bahwasanya tidak ada penolong baginya kecuali Allah. Ia berkata, “Hasbiyallahu” (cukuplah Allah penolongku), ia berkata :”Antara aku dan engkau ada Allah”
“Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil” membuahkan kepercayaan kepada Allah subhaanahu, dan bersandar kepadaNya, merasa Allah selalu bersamanya dalam setiap waktu dan setiap kondisi.
Jika seorang hamba telah mengetahui bahwasanya Allah yang mencukupkan rizkinya, mata pencahariannya, penjagaan dan perhatinan, pertolongan dan kejayaan, maka ia hanya akan mencukupkan dengan pertolongan Allah dari pertolongan selainNya. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :
وَمَنِ اسْتَكْفَى كَفَاهُ اللهُ
“Barangsiapa yang mencari kecukupan (dari Allah) maka Allah mencukupkannya”
“Hasbiyallahu wani’mal wakiil” membuahkan penyerahan seorang hamba dirinya kepada Allah, berbaik sangka kepadaNya subhaanahu, karena Allah tersifatkan dengan kekuatan yang sempurna, ilmu dan hikmah yang sempurna, dan Allah tidaklah mentakdirkan bagi hamba kecuali yang membawa kemaslahatan bagi sang hamba baik di dunia maupun akhirat. Allah berfirman :
وَاسْأَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا
Dan mohonlah kepada Allah sebagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui segala sesuatu. (QS An-Nisaa’ : 32)
Juga membuahkan pemantapan tauhid dan tawakkal kepada Pencipta. Allah berfirman :
فَاعْبُدْهُ وَتَوَكَّلْ عَلَيْهِ
Maka sembahlah Dia, dan bertawakkallah kepada-Nya. (QS Huud : 1230)
Allah berfiman :
رَبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ لا إِلَهَ إِلا هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَكِيلا
(Dia-lah) Tuhan masyrik dan maghrib, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Maka ambillah Dia sebagai Pelindung. (QS Al-Muzammil : 9)
Allah juga berfirman :
أَلا تَتَّخِذُوا مِنْ دُونِي وَكِيلا
“Janganlah kamu mengambil penolong selain Aku, (QS Al-Isroo’ : 2)
Khutbah Kedua :
Dan janganlah dipahami dari ini semua, seseorang lalu menyembunyikan kemalasannya dan ketidakmampuannya dibalik “hasbunallahu wani’mal wakiil”. Karena ini merupakan bentuk dari kelemahan dan kehinaan. Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam mengajarkan kepada sahabat-sahabatnya doa berikut :
اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ
“Ya Allah aku berlindung kepadaMu dari kegelisahan dan kesedihan, aku berlindung kepadaMu dari ketidakmampuan dan kemalasan, aku berlindung kepadaMu dari sifat penakut dan pelit, dan aku berlindung kepadaMu dari terlilit hutang dan penguasaan para lelaki”
Maka seorang muslim menghadapi semua peristiwa dan kondisi dengan “Hasbiyallahu wa ni’mal wakiil” dengan menghadirkan akan agungnya makna kalimat ini, tingginya nilai yang ditunjukkannya, disertai dengan amal yang sungguh-sungguh, dan menempuh sebab-sebab dengan hikmah dan ilmu. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :
الْمُؤْمِنُ الْقَوِيُّ خَيْرٌ وَأَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنَ الْمُؤْمِنِ الضَّعِيفِ وَفِي كُلٍّ خَيْرٌ احْرِصْ عَلَى مَا يَنْفَعُكَ واستعن بِاللَّه ولاتعجز
“Seorang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah, dan semuanya ada kebaikan. Semangatlah untuk meraih apa yang bermanfaat bagimu dan mintalah pertolongan Allah dan jangan lemah”

sumber: www.firanda.com

290 thoughts on “Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’mal Wakiil”

 1. I simply want to say I am new to blogging and absolutely enjoyed you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with incredible posts. Thank you for sharing your webpage.

 2. Thank you for every other informative web site. The place else may I am getting that type of info written in such an ideal manner? I’ve a undertaking that I am simply now running on, and I have been on the glance out for such information.

 3. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 4. I¡¦ve learn a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create one of these wonderful informative site.

 5. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 6. I simply needed to appreciate you all over again. I’m not certain the things I could possibly have made to happen in the absence of the entire solutions contributed by you on my question. It previously was the daunting concern in my position, nevertheless discovering a new well-written technique you dealt with the issue made me to leap over happiness. I am happier for your information as well as expect you are aware of an amazing job you are putting in training people via your web blog. I am sure you haven’t met all of us.

 7. Thanks a lot for giving everyone such a terrific chance to check tips from this website. It’s usually so sweet and as well , jam-packed with a great time for me and my office peers to search your blog not less than three times in one week to find out the fresh guides you have got. And indeed, I am just certainly happy concerning the staggering knowledge you serve. Some 3 facts in this post are essentially the most suitable we have all had.

 8. Thanks for any other excellent article. Where else could anyone get that type of info in such a perfect approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 9. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 10. hi!,I love your writing very so much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I need a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to look you.

 11. I was just searching for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 12. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 13. I carry on listening to the reports speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 14. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 15. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 16. hello!,I like your writing very so much! proportion we communicate more about your post on AOL? I require an expert in this house to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 17. I just couldn’t go away your site before suggesting that I really enjoyed the usual information a person provide for your visitors? Is gonna be again steadily to inspect new posts

 18. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 19. Hi, Neat post. There’s an issue together with your web site in web explorer, may test this¡K IE still is the market chief and a good component to other folks will miss your fantastic writing due to this problem.

 20. I simply wanted to compose a simple message to express gratitude to you for all of the splendid ways you are giving on this website. My time intensive internet investigation has finally been paid with good strategies to write about with my neighbours. I would suppose that most of us website visitors actually are undeniably endowed to exist in a useful community with very many lovely individuals with very helpful solutions. I feel truly privileged to have seen your entire website and look forward to some more entertaining minutes reading here. Thank you once again for a lot of things.

 21. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 22. Some truly superb content on this site, appreciate it for contribution. “He that falls in love with himself will have no rivals.” by Benjamin Franklin.

 23. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 24. certainly like your website but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality then again I will surely come again again.

 25. I am only commenting to make you understand of the outstanding encounter our child encountered going through your site. She learned a good number of things, which included what it’s like to have an incredible teaching mood to have other people really easily learn various specialized things. You undoubtedly exceeded her desires. Thanks for supplying the practical, healthy, educational not to mention cool tips on your topic to Julie.

 26. You are my intake, I have few web logs and sometimes run out from brand :). “To die for a religion is easier than to live it absolutely.” by Jorge Luis Borges.

 27. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 28. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 29. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this information So i am happy to exhibit that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot no doubt will make sure to don¡¦t overlook this web site and provides it a glance regularly.

 30. Thank you a lot for sharing this with all people you really understand what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also talk over with my website =). We may have a link exchange contract among us!

 31. A lot of thanks for all of the efforts on this site. My niece take interest in carrying out investigations and it’s obvious why. All of us know all concerning the compelling manner you convey good secrets through your blog and as well as foster participation from others about this issue and our simple princess is actually being taught a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You’re carrying out a great job.

 32. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 33. I¡¦ll immediately grasp your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 34. Thank you for every other informative website. Where else could I am getting that kind of information written in such a perfect approach? I’ve a project that I’m simply now working on, and I have been at the look out for such info.

 35. Thanks for your whole work on this site. My mother enjoys managing research and it’s easy to understand why. Most of us hear all about the lively mode you produce powerful information via the website and even improve contribution from website visitors on this content and our favorite daughter is actually becoming educated a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re the one doing a fabulous job.

 36. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great site.

 37. I just could not go away your website prior to suggesting that I actually loved the usual information an individual provide on your guests? Is gonna be back continuously to check up on new posts

 38. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 39. It’s in reality a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 40. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 41. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 42. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 43. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 44. Thanks for any other informative blog. Where else may I get that kind of info written in such an ideal means? I’ve a venture that I am simply now running on, and I have been at the look out for such info.

 45. My spouse and i ended up being very lucky that Peter could carry out his inquiry via the ideas he came across through the web pages. It is now and again perplexing to just always be giving away things which usually the rest could have been selling. So we figure out we’ve got the blog owner to thank because of that. The most important illustrations you’ve made, the simple site navigation, the relationships you can give support to promote – it is all wonderful, and it’s really aiding our son and the family feel that that topic is enjoyable, and that’s extraordinarily indispensable. Thanks for all the pieces!

 46. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 47. Generally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great post.

 48. I truly enjoy reading through on this internet site, it contains superb articles. “Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

 49. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 50. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 51. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 52. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 53. I have to express my admiration for your kindness in support of individuals who should have help with that question. Your special dedication to getting the solution throughout had become remarkably invaluable and have truly allowed girls much like me to arrive at their goals. Your amazing interesting guideline entails this much a person like me and especially to my mates. With thanks; from all of us.

 54. I have to express my appreciation to the writer for bailing me out of such a predicament. After looking out throughout the search engines and meeting principles which are not helpful, I assumed my entire life was gone. Existing minus the strategies to the difficulties you’ve fixed through your report is a critical case, as well as those that might have in a negative way affected my career if I hadn’t encountered your website. Your actual know-how and kindness in taking care of everything was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a solution like this. I can at this time relish my future. Thanks very much for the reliable and results-oriented help. I will not think twice to suggest the blog to anybody who ought to have care on this issue.

 55. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 56. hi!,I like your writing so so much! proportion we keep in touch more about your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

 57. Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 58. I must voice my love for your generosity giving support to those people who absolutely need help with your field. Your special dedication to passing the solution along had become especially informative and has all the time permitted girls like me to attain their aims. This important key points denotes much to me and additionally to my peers. Thank you; from all of us.

 59. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 60. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 61. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 62. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 63. I appreciate, result in I discovered just what I was having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 64. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 65. That is the correct blog for anyone who desires to find out about this topic. You understand a lot its virtually exhausting to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 66. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 67. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 68. Great tremendous things here. I¡¦m very satisfied to look your post. Thank you a lot and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 69. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 70. Someone necessarily lend a hand to make seriously posts I’d state. This is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this particular post amazing. Great process!

 71. hi!,I love your writing so much! share we be in contact more approximately your article on AOL? I need an expert on this house to resolve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 72. Thanks for another fantastic article. Where else could anyone get that type of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such information.

 73. obviously like your website but you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality then again I will certainly come again again.

 74. My wife and i felt fulfilled Chris managed to complete his web research out of the ideas he discovered when using the web page. It’s not at all simplistic just to choose to be giving for free ideas that many others might have been making money from. Therefore we fully understand we have the writer to appreciate because of that. All of the illustrations you’ve made, the simple blog menu, the relationships you help to instill – it is everything incredible, and it’s really letting our son in addition to the family know that the article is excellent, and that is extraordinarily mandatory. Many thanks for all the pieces!

 75. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 76. Thank you for all of the efforts on this website. My mother take interest in getting into investigations and it’s really easy to understand why. Almost all hear all of the lively tactic you create valuable guidance by means of this website and inspire contribution from other individuals on the theme then our own daughter is in fact starting to learn a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are always doing a tremendous job.

 77. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 78. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 79. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 80. I was just looking for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative web sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 81. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 82. Hi there, I discovered your site by way of Google at the same time as searching for a comparable matter, your website got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 83. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 84. I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I definitely liked reading everything that is posted on your website.Keep the information coming. I liked it!

 85. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 86. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 87. Thank you for some other wonderful article. Where else could anyone get that type of information in such a perfect method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 88. I have been browsing online more than three hours as of late, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It¡¦s beautiful worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet will probably be a lot more helpful than ever before.

 89. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 90. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 91. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 92. I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 93. Great paintings! That is the type of information that are supposed to be shared around the net. Shame on Google for now not positioning this publish higher! Come on over and consult with my site . Thanks =)

 94. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 95. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 96. Great blog right here! Also your site quite a bit up very fast! What host are you the use of? Can I am getting your associate link in your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

 97. Good day very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m happy to search out so many useful information here within the submit, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 98. Hiya very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI’m happy to search out numerous helpful info here within the submit, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 99. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 100. Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 101. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 102. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually realize what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally discuss with my site =). We can have a hyperlink trade agreement among us!

 103. I have been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no means discovered any interesting article like yours. It¡¦s lovely price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the internet will likely be much more useful than ever before.

 104. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 105. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 106. Hello there, just became aware of your weblog via Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful in case you continue this in future. Many other people might be benefited from your writing. Cheers!

 107. Needed to post you a very small note so as to say thank you the moment again about the fantastic principles you have provided above. It is generous with you to supply openly all that a lot of folks might have supplied for an electronic book to end up making some money on their own, particularly considering that you might have tried it in case you considered necessary. Those tactics as well worked as a great way to be certain that many people have similar fervor really like mine to know the truth more related to this matter. I know there are lots of more pleasant opportunities up front for those who discover your blog.

 108. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i¡¦m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot indisputably will make certain to don¡¦t omit this website and provides it a look regularly.

 109. I do accept as true with all the ideas you’ve presented on your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. May you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 110. A person essentially help to make critically articles I might state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular submit extraordinary. Fantastic task!

 111. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!

 112. Thank you, I have recently been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon so far. But, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the source?

 113. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours today, but I never found any interesting article like yours. It’s beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net might be much more useful than ever before. “Perfection of moral virtue does not wholly take away the passions, but regulates them.” by Saint Thomas Aquinas.

 114. I wish to show some thanks to the writer just for bailing me out of this type of matter. Just after researching through the search engines and meeting recommendations which are not productive, I thought my life was well over. Being alive without the strategies to the difficulties you have resolved by way of your main short post is a critical case, and those which could have in a wrong way damaged my entire career if I had not encountered your blog. Your own natural talent and kindness in controlling all the details was precious. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. I can at this time relish my future. Thanks so much for the reliable and amazing guide. I won’t hesitate to endorse your blog to any individual who should have tips on this topic.

 115. Good day very cool website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to search out a lot of useful info here within the publish, we’d like work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 116. Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great web-site.

 117. Thank you for any other informative site. Where else may I am getting that kind of information written in such an ideal way? I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such information.

 118. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

 119. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 120. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 121. naturally like your web-site but you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality on the other hand I¡¦ll certainly come again again.

 122. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 123. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!

 124. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue solved soon. Thanks

 125. I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 126. I would like to express appreciation to the writer for rescuing me from this type of challenge. Just after exploring throughout the internet and seeing ways which were not powerful, I was thinking my life was done. Being alive without the solutions to the difficulties you’ve sorted out through your site is a critical case, as well as ones that could have negatively affected my career if I hadn’t noticed the blog. The mastery and kindness in touching all areas was vital. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a point like this. I can now look ahead to my future. Thanks so much for the impressive and effective help. I will not be reluctant to suggest the website to anyone who ought to have counselling on this issue.

 127. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 128. I am not sure where you are getting your info, however good topic. I must spend a while studying more or working out more. Thanks for excellent info I used to be looking for this info for my mission.

 129. Thank you so much for providing individuals with a very remarkable opportunity to discover important secrets from here. It really is so enjoyable and as well , packed with a good time for me and my office peers to search the blog more than three times in a week to find out the newest stuff you have got. And of course, I am usually amazed with your remarkable knowledge you serve. Certain two facts in this article are really the very best I have ever had.

 130. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 131. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 132. excellent put up, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 133. you’re really a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great process on this matter!

 134. I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to make this type of fantastic informative site.

 135. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 136. I’ve been browsing on-line more than three hours as of late, yet I by no means found any fascinating article like yours. It¡¦s lovely worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web might be much more useful than ever before.

 137. Terrific paintings! This is the type of info that are supposed to be shared around the net. Shame on Google for no longer positioning this publish upper! Come on over and consult with my site . Thank you =)

 138. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 139. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 140. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 141. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 142. I am just writing to let you be aware of of the extraordinary discovery our girl found going through yuor web blog. She figured out numerous things, which include what it is like to possess a great teaching character to make other people quite simply know precisely a variety of tortuous subject areas. You really surpassed readers’ expected results. Thanks for offering such warm and friendly, trusted, explanatory and also easy tips about your topic to Evelyn.

 143. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 144. Normally I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great post.

 145. magnificent publish, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this. You must proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 146. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 147. I have learn some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to create this kind of magnificent informative site.

 148. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a great website.

 149. What i do not realize is actually how you are no longer actually a lot more neatly-favored than you might be right now. You are very intelligent. You realize therefore significantly in terms of this subject, made me for my part imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great. Always maintain it up!

 150. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, might check this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of other people will pass over your great writing because of this problem.

 151. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 152. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 153. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 154. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 155. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 156. I would like to get across my admiration for your generosity giving support to folks that absolutely need assistance with that question. Your real commitment to getting the message across has been exceedingly helpful and has constantly made many people like me to achieve their ambitions. Your own insightful publication means much to me and even more to my colleagues. Thanks a ton; from everyone of us.

 157. Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 158. My wife and i felt absolutely thankful that Emmanuel could carry out his inquiry through your ideas he had through the blog. It’s not at all simplistic to simply be giving away tips and tricks which often many people might have been trying to sell. Therefore we already know we’ve got you to thank for this. The type of explanations you have made, the simple website menu, the friendships you help to engender – it’s many astounding, and it is assisting our son and us consider that that article is entertaining, which is highly vital. Many thanks for everything!

 159. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 160. Fantastic goods from you, man. Ive study your stuff ahead of and youre just as well amazing. I enjoy what youve got right here, adore what youre stating and the way you say it. You make it entertaining and you even now manage to help keep it wise. I cant wait to go through additional from you. That is really an incredible weblog.

 161. Fantastic goods from you, man. Ive study your stuff ahead of and youre just as well amazing. I enjoy what youve got right here, adore what youre stating and the way you say it. You make it entertaining and you even now manage to help keep it wise. I cant wait to go through additional from you. That is really an incredible weblog.

 162. hello there and thank you to your information – I’ve certainly picked up something new from right here. I did alternatively expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I have been puzzling over if your hosting is OK? Now not that I’m complaining, however sluggish loading instances instances will sometimes affect your placement in google and could injury your high-quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can glance out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you replace this once more soon..

 163. I truly wanted to make a remark in order to express gratitude to you for the pleasant recommendations you are giving out on this site. My prolonged internet lookup has now been compensated with excellent knowledge to talk about with my partners. I would tell you that most of us visitors are quite lucky to dwell in a great community with so many marvellous people with great techniques. I feel rather fortunate to have discovered the web site and look forward to plenty of more thrilling times reading here. Thanks again for all the details.

 164. whoah this weblog is magnificent i really like reading your posts. Stay up the great work! You realize, lots of people are looking around for this info, you could help them greatly.

 165. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 166. Thank you, I’ve recently been searching for info about this topic for a while and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

 167. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 168. I am glad for commenting to let you understand what a fine experience my wife’s princess had reading through your web page. She discovered too many issues, most notably what it’s like to possess an awesome helping heart to get other people with ease fully grasp a number of tricky topics. You actually did more than our expectations. I appreciate you for providing such helpful, healthy, revealing as well as fun tips about that topic to Sandra.

 169. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 170. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI am happy to search out so many helpful information here within the submit, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 171. Easily, the post is really the greatest on this laudable topic. I concur with your conclusions and will thirstily watch forward to your future updates. Saying cheers will not just be sufficient, for the great c lucidity in your writing. I will instantly grab your rss feed to stay privy of any updates. Solid work and much success in your business enterprise!

 172. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 173. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I
  have discovered It positively useful and it has helped me out loads Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’mal Wakiil” – Optimasi Kecerdasan Emosi
  dan Spiritual . I am hoping to give a contribution & help different users like
  its helped me Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’
  mal Wakiil” – Optimasi Kecerdasan Emosi dan Spiritual .

  Good job Agungnya Kalimat “Hasbunallahu Wa Ni’mal Wakiil” – Optimasi Kecerdasan Emosi dan Spiritual .

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.